Kalender
Home » Nieuws » Le jour de gloire est arrivé

Le jour de gloire est arrivé

Maarten Swings (HEV) en Tim Sibiet stonden rond het middaguur aan de start van de marathon bij de Seniores Heren. De zon scheen zonde genade op het slechte asfalt. De renners waren pas uit de kleedkamers of Diogo Marreiros (POR) en Alexis Contin (FRA) gooiden de stok in het hoenderhok. De tegenstanders, waaronder Tim en Maarten hapten naar adem. Contin en Marreiros onderhielden een aardig tempo terwijl Felix Rijhnen, Peter Michael en Colombia de achtervolging organiseerden. Een rondje later had Contin zijn metgezel achtergelaten. Diogo Marreiros zakte bij deze tropische temperaturen definitief door het ijs. Het achtervolgende peloton had toen al 40s goed te maken. Weer Rijhnen, Colombia en Italië jaagden op de ontsnapte Contin. Ewen Fernandez (FRA) profiteerde van hun inspanningen. Tim en Maarten volgden op korte afstand. De ravage bij de renners was groot. Na één derde van de koers bleef nog maar één derde van het deelnemersveld in koers. De achtervolgers legden zich neer bij de suprematie van Contin. Zilver werd het hoogst haalbare. De overlevers beloerden elkaar waardoor Contin zijn voorsprong nog uitdiepte. Tim en Maarten bleven goed in koers. Het werd strijden voor het zilver en het ging aan wandeltempo in de koers in de koers. De Duitse Felix Rijhnen had zijn zinnen op het zilver gezet en versnelde. Maarten volgde vlot in dezelfde pas. Tim moest een gaatje laten. Het goud was voor Contin, dit was al enkele ronden lang een zekerheid. Toen ook Ewen Fernandez (FRA) zich uit het achtervolgende peloton losweekte, moest de rest passen. Fernandez ging door op zijn élan en het zag er naar uit dat ook het zilver naar Frankrijk zou gaan. De concurrentie spartelde tegen maar ploegmaat Elton De Souza riep ze tot de orde. Maarten nestelde zich in de kopgroep. Tim herstelde langzaam van een dipje en probeerde een gaatje te dichten. De voorsprong van Contin was bijna één volle ronde. Op een ruime maar veilige afstand reed Fernandez zich virtueel naar het zilver. Maarten leidt de achtervolging met Elton De Souza in zijn wiel. Was Frankrijk op weg naar een mirakel? Op één ronde van het einde moest Maarten een kwartet laten gaan. Martyn Dias (POR), Felix Rijhnen (DUI), Elton De Souza (FRA) en een renner uit Chinese Taipei gingen voor het brons. De Portugees moest het hoofd buigen en met drie ging het naar de meet. In de eindsprint nam De Souze makkelijk de maat van Rijhnen. Goud, zilver en brons voor La douce France na een fantastische marathon. Alors ça, c’est du jamais vu. Maarten sprintte zich na een hele goeie wedstrijd naar een uitstekende achtste plaats. Tim had geplooid maar niet gekraakt en sprintte nog met Patxi Peula (SPA) de Portugees Martyn Dias voorbij. Knappe prestatie van onze Belgische Seniores na een memorabele marathon.