Kalender
Home » Competitie » Stien Vanhoutte debuteert sterk op het WK in Argentinië

Stien Vanhoutte debuteert sterk op het WK in Argentinië

Voorwaarde één om naar een wereldkampioenschap te gaan kijken, is bij de piste raken. De ‘security’ aan de ingang vroeg ons naar ons ingangsticket. Dat hadden wij uiteraard niet en op onze vraag waar we die dan wel konden aanschaffen, werden we verwezen naar een adres iets verder in de straat. De rij wachtenden leek ons niet verschrikkelijk lang maar de wachttijden waren dat wel. Bij iedere ‘permesso’ van een voorbijstekende Argentijn kwam er makkelijk enkele minuten aanschuiven bij. Tot we ons ten einde raad en lichtjes geïrriteerd tot iemand van de organisatie wendden. Wij wilden graag zo snel mogelijk het stadion binnen want Stien zou aan haar kwalificatie van de 300m tijdrit beginnen. Toen wij meldden dat we ingangstickets wilden voor vijf voor de hele duur van het kampioenschap trokken ze grote ogen. We werden een groezilig lokaaltje binnengeleid waar we voor een fortuin aan plaatselijke peso moesten ophoesten. De daar aanwezige Argentijnen had zelden zo veel geld samen gezien. Met een stapel ingangstickets haastten we ons naar de piste waar de tijdrit van de Juniores Dames net begonnen was.

Het was bloedheet aan de piste en de renners werden in groepjes opgeroepen. De piste is niet echt snel en de tijden schommelden tussen de 27 en de 28 seconden. Al snel werd duidelijk dat de Europeanen het in deze hitte niet makkelijk zouden hebben. Stien Vanhoutte (ZRC) reed een dijk van een tijdrit en plaatste zich met een knappe 27,255 als eerste Europese renster op de vijfde stek. Beide Duitse concurrentes slaagden er niet in om zich te kwalificeren. De voorlopige top vijf is Colombia, Venezuela, Colombia, Chinese Taipei en België. Een prachtig resultaat waar Stien nu al blij mee mag zijn. Vanavond wordt het dringen voor de ereplaatsen, hoewel er een grote kloof gaapt tussen de top drie en de rest.

Bij de Juniores Heren mocht Yannis Vandebeeck (HEV) de nationale kleuren verdedigen. In de categorie van Albrecht (DUI) en Estrada (COL) weet je dat je niet voor goud rijdt maar Yannis weerde zich goed. Tot hij in de laatste bocht een uitschuiver maakte en zijn ambities mocht opbergen.

Zo ook verging het Niels Provoost (ZRC). Hij begon zijn tijdrit perfect met een mooie eerste bocht en tot in het laatste rechte stuk had hij uitzicht op kwalificatie. Een misstap op weg naar de meet kostte Niels de kwalificatie. Volgens onze eigen berekeningen eindigt hij met 25,464 op een zestiende plaats.

Volgens verschillende bronnen lijkt de livestreaming niet echt van topkwaliteit en sijpelen de resultaten maar met mondjesmaat door. Van WIFI aan de piste heeft geen mens hier nog gehoord. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel voor de organisatoren al durven we betwijfelen of dit voor het einde van het kampioenschap in orde komt. Ondertussen moeten jullie, geachte lezers, het stellen met de schrijfselen van jullie reporter en supporter ter plaatse.

Vanavond strijdt Stien Vanhoutte voor eeuwige glorie in de finale van de tijdrit. Maarten Swings (HEV) en Tim Sibiet (ZRC) mogen dan weer hun skeelers aanbinden voor de 15000m afvallingswedstrijd van de Seniores Heren. Belgiës hoop in bange dagen Sandrine Tas (ZRC) en Ellen Vandecatsye (RRZ) moeten de baan op voor hun 10000m punten/afvallingswedstrijd.

About Bjorn Tetaert